Vastgoedprofessionals Woonruimte Werkruimte
Aanbod Over Ad Hoc Contact Mijn Ad Hoc

De site van Ad Hoc Beheer maakt gebruik van cookies. Dit venster niet meer tonen.

Leegstaand vastgoed ideale broedplaats voor legionella

Ad Hoc Nieuws

Leegstaand vastgoed ideale broedplaats voor legionella

Inleiding

Verhoogde kans op bacterievorming in de zomer.

Den Haag, 11 augustus

Nieuws

Het is een bekend advies van waterbedrijven: zet na een lange zomervakantie thuis de kranen even open, om zo schadelijke bacteriën in de leidingen geen kans te geven. Een kleine opgave om thuis te doen, maar heel andere koek als het gaat om leegstaand vastgoed.

In de zomerperiode neemt de kans op het ontstaan van ongewenst leven in leidingen toe. Schadelijke bacteriën, zoals legionella, groeien gemakkelijker bij warme temperaturen en wanneer waterleidingen weinig worden gebruikt. Dit maakt leegstaand vastgoed tot een ideale broedplaats voor bacteriën tijdens de warme, zomerse dagen.

Neem gerichte maatregelen

Wanneer een pand leeg staat, worden leidingen niet gebruikt, waardoor water in bijvoorbeeld natte koeltorens van kantoorgebouwen lang stil staat. Daarnaast komt het voor dat leegstaande panden niet altijd regelmatig gecontroleerd worden. Hierdoor kan de conditie van de installaties snel verslechteren en kan ongewenste bacterievorming gemakkelijk plaatsvinden. De bacterievorming, maar ook corrosie, vervuilde filters en verstoppingen kunnen vervolgens leiden tot verdere verslechtering van de installaties en zelfs tot waardevermindering van het vastgoed.

Bacteriën zoals legionella vormen daarnaast ook een gevaar voor de gezondheid van toekomstige pandgebruikers. Jaarlijks melden zo'n 300 patiënten zich met een legionella ontsteking, een acute infectie van de luchtwegen. Bij warme zomers kan dit aantal verder oplopen: hoe hoger de temperaturen, hoe groter de kans op vorming van legionella en dus op besmettingen. De vorming van legionella en soortgelijke schadelijke bacteriën heeft een nadelig effect op zowel de verkoop of verhuur als de representativiteit van uw vastgoed. Alle redenen dus om als vastgoedeigenaar gerichte maatregelen te nemen tegen bacterievorming en verslechtering van de conditie van installaties.

Houd grip op uw pand

Om de conditie van de installaties op peil te houden, en daarmee het waardebehoud van het pand te waarborgen, is onderhoud nodig. Dit kan op de lange termijn een besparing opleveren op de onderhoudskosten en de vorming van schadelijke bacteriën en slijtage aan de installaties beperken. Om vastgoedeigenaren ook hierbij te ontzorgen, hebben Ad Hoc en Wolter & Dros de krachten gebundeld. Aan de hand van een gerichte risico-inventarisatie krijgt een eigenaar inzicht in de staat van de installaties en het benodigde onderhoud, zodat er gericht actie kan worden ondernomen. Door deze samenwerking bespaart u op de onderhoudskosten, blijft de conditie van installaties op peil en voldoet u tegelijkertijd aan de wettelijke verplichtingen bij leegstand. Zo houdt u grip op uw pand, zonder dat u ernaar om hoeft te kijken.

Wilt u meer weten over de samenwerking tussen Ad Hoc en Croonwolter&dros en wat dit voor u betekent? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, we helpen u graag verder.

Deel deze pagina

LinkedIn
Facebook
Twitter