De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft het voornemen om het gebouw BG4 gelegen aan Oudezijds Achterburgwal 235 te Amsterdam (hierna: BG4) tijdelijk “om niet” (met uitzondering van een vergoeding voor de onkosten) in bruikleen te geven aan een derde via de ingeschakelde leegstandsbeheerder Ad Hoc.
Didam
De Hoge Raad der Nederlanden heeft op 26 november 2021 het Didam-arrest gewezen (ECLI:NL:HR:2021:1778). Uit dit arrest vloeit onder andere voort dat overheidsorganen onroerende zaken openbaar moeten aanbieden, zodat iedere serieuze gegadigde kenbaar kan maken dat hij in aanmerking wenst te komen om een overeenkomst voor de betreffende onroerende zaak te sluiten met het overheidsorgaan. Dit is ook van toepassing bij het in bruikleen geven van onroerende zaken. Met deze publicatie geeft de UvA uitvoering aan haar verplichting uit het Didam-arrest om bij bruikleen van onroerende zaken tot een openbare selectieprocedure over te gaan.
Specificaties BG4
BG4 biedt een uitstekende mogelijkheid voor ontmoeting, dankzij de goede horecafaciliteiten, de indeling en de centrale ligging in de binnenstad. BG4 bestaat uit twee verdiepingen: beneden (bar, restaurant) circa 86 m2 en een entresol van circa 60 m2 (met vergaderruimte). Er is een goed uitgeruste keuken aanwezig. Deze keuken mag – tegen voorwaarden in de gebruikersovereenkomst – om niet worden gebruikt door gebruiker.
Vanwege de verbouwingen in de directe omgeving van BG4 (het Universiteitskwartier en rond het Binnengasthuisterrein) zijn er meerdere onzekerheden over de toegankelijkheid en bruikbaarheid van BG4;
– Het verkrijgen van alle vergunningen zoals de brand/horecavergunning is voor rekening en risico van gebruiker;
– Gebruiker zal moeten accepteren dat BG4 gedurende bepaalde periodes (zoals bijvoorbeeld bij inspecties/aanpassingen/verbouwingen in BG4 of in de directe de omgeving) tijdelijk niet of slechts beperkt gebruikt kan worden. Gebruiker zal hiervoor niet worden gecompenseerd. De UvA zal geplande belemmeringen in het gebruik van BG4 proberen zo tijdig mogelijk te communiceren met gebruiker;
– De bruikleenovereenkomst kan ten allen tijde met een opzegtermijn van 2 maanden worden beëindigd. Dit is om te borgen dat de UvA flexibel blijft om het door haar gewenste gebruik (eigen of nieuw gebruik bijvoorbeeld verhuur) in BG4 te kunnen realiseren.
Een gebruiker dient dergelijke onzekerheden te aanvaarden en hiermee om te kunnen gaan.
Indien u als gegadigde in aanmerking wenst te komen voor de bruikleen van BG4, dan kunt u uw interesse kenbaar maken door te mailen naar Anikka Fulop a.fulop@uva.nl, o.v.v. ‘Bruikleen BG4’.
Selectiecriteria Gebruiker
1. Aantoonbare ervaring met/kennis van:
– in een kort tijdsbestek een tijdelijk leegstandsconcept voor horecaruimte opzetten;
– verkrijgen vergunningen (zoals exploitatie/horeca/brand etc);
– nemen van preventieve maatregelen tegen overlast voor de buurt;
2. Schriftelijke motivatie hoe gebruiker denkt creatief te kunnen bijdragen aan een goede cohesie van de academische wereld en de omwonenden als ontmoetingsplek welk erop is gericht om de sociale omgang in de omgeving te verbeteren met oog op het unieke karakter van de binnenstad waar alle Amsterdammers graag komen en bewoners zich thuis voelen, https://www.amsterdam.nl/stadsdelen/centrum/aanpak-binnenstad/,
(Vanwege de ontwikkelingen op het Universiteitskwartier, is er behoefte aan een horecavoorziening die ontmoetingen faciliteert binnen de academische gemeenschap als ook tussen de academische gemeenschap en omgeving, maatschappij en cultuur. In de samenwerkingsverbanden UvA-podia en Amsterdam Humanities Hub worden deze bruggen vanuit het Universiteitskwartier geslagen. Er liggen kansen om in de programmering samen op te trekken met deze partners);
3. Referentie van een vastgoedeigenaar waarin bevestigd wordt dat gebruiker naar tevredenheid van de eigenaar een eerder leegstandsconcept heeft gehad;
4. Schriftelijke motivatie hoe gebruiker een business plan zal aanleveren voor de horecavergunning aanvraag, (Huidige horecavergunning staat op naam van CIRFOOD Netherlands B.V. en wordt geëxploiteerd als Sociëteit, Horeca II. Dat is een exploitatievergunning alcoholverstrekkend horecabedrijf zonder terras. Sociëteit geeft meer een besloten karakter aan en valt in dit geval ook onder horeca II, waarvoor op dit object bestemming voor is. Het al dan niet besloten karakter kan een rol spelen in afweging voor vergunning. Denk aan overlast bijvoorbeeld. Hier zal de gemeente zeker naar kijken. Een nieuwe ondernemer zal een businessplan moeten aanleveren bij de vergunningaanvraag en kan ongetwijfeld op deze plek wel wat vragen tegemoetzien waarop de Gemeente afwegingen kan baseren om wel of niet te vergunnen).
5. Verklaring non failliet;
Vervaltermijn aanmelden
Uw interesse dient uiterlijk op dinsdag 8 oktober 2024 bij ons kenbaar gemaakt te worden met overlegging van stukken die aantonen dat voldaan wordt aan de criteria. Indien na 8 oktober 2024 geen aanmeldingen zijn ontvangen, zal de UvA overgaan tot onderhandse ingebruikgeving van de locatie.
Selectieprocedure
Indien er meerdere gegadigden zich hebben gemeld die voldoen aan de bovenstaande criteria, zal er een kwalitatieve vergelijking tussen de verschillende gegadigden plaatsvinden voor de criteria 1 t/m 4, waarbij criteria 1 voor 50% meeweegt en criteria 2 en 4 voor ieder 15% en criteria 3 voor 20%. De geselecteerde gebruiker zal uiterlijk vrijdag 11 oktober 2024 kenbaar worden gemaakt.
Bezwaar
Mocht een tijdig aangemelde gegadigde – na bekendmaking van de geselecteerde bruiklener – zich niet kunnen verenigen met dit besluit, dan dient deze uiterlijk op vrijdag 25 oktober 2024 een kort geding tegen dit besluit door de UvA bij de Rechtbank Amsterdam aanhangig te hebben gemaakt. Genoemde termijn merken wij aan als vervaltermijn. Als op vrijdag 25 oktober 2024 geen kort geding tegen UvA aanhangig is gemaakt, zal het CVB van de UvA besluiten tot het aangaan van deze overeenkomst met de geselecteerde bruiklener en kunnen er geen aanspraken jegens de UvA terzake van deze overeenkomst worden gemaakt.
Voorbehoud niet gunnen
De UvA behoudt zich het voorbehoud voor om naar haar discretionaire bevoegdheid deze procedure in te trekken en niet tot gunning van het gebruik van BG4 aan een gebruiker over te gaan. De UvA zal in dat geval niet schadeplichtig zijn jegens de partijen die zich hebben gemeld als geïnteresseerden.
Informatie
Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot Anikka Fulop, bereikbaar per email: a.fulop@uva.nl.
Met deze publicatie geeft de UvA uitvoering aan het arrest van de Hoge Raad van 26 november 2021 (ECLI:NL:HR:2021:1778).