Wonen, werken & leegstandbeheer door heel Nederland
MIJN AD HOC

Praktische tips om besmetting te voorkomen
Het risico van besmetting is te verkleinen door de volgende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Lees deze tips goed door.

Douche
Je kunt veilig douchen als de temperatuur van het douchewater in het warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 55°C. Bij temperaturen boven de 55°C wordt de bacterie gedood. Ben je langer dan een week niet thuis geweest? Laat dan het koude en warme water een minuut stromen. Het beste kun je douchekop onderdompelen in een emmer met water.

Tuinslang
Je kunt tuinslangen beter leeg bewaren. Het risico is over het algemeen klein als je de slang aansluit op de koudwaterkraan. Zelden zal de temperatuur in een dergelijk systeem langere tijd boven de 25°C zijn en blijven. Het risico op groei van de bacterie neemt toe als een tuinslang: langere tijd in de zon blijft liggen en/of een tuinslang minder vaak gebruikt wordt en stilstaand water bevat daarom moet je de tuinslang na gebruik leeg laten lopen. Er is dan geen kans op stilstaand water waarin de legionellabacterie zich kan ontwikkelen.

Brandslang
Nooit gebruiken voor andere werkzaamheden. Alleen in noodsituatie gebruiken om brand te blussen.

Kranen
Ook kranen waarvan de leidingen bovengronds of bijna bovengronds liggen, kunnen een risico vormen. Door de buitentemperatuur kan het water daarin worden opgewarmd tot tussen de 25 en 55 °C, vooral als de kraan weinig wordt gebruikt. Dergelijke kranen kunnen een bron zijn van bacteriën waaronder legionella. Vooral als het water wordt gebruikt voor het douchen of sproeien.

Voor meer informatie neem je contact op met het regiokantoor of kijk op: www.legionella.nl

chevron-down