Wonen, werken & leegstandbeheer door heel Nederland
MIJN AD HOC

Vrijwilliger Voorlees Express in het zonnetje!

Een succesverhaal uit de praktijk. Shanna is al jaren een fijne Ad Hoc’er. Ze heeft als ondernemer een ruimte in bruikleen in Rotterdam.
Shanna zag de oproep voor vrijwilligerswerk bij de Voorlees Express in de nieuwsbrief van Ad Hoc en was vanwege haar liefde voor kinderen en boeken direct enthousiast. Wij zochten haar op om te vragen naar haar ervaring met de Voorlees Express!

Het voorlezen van kinderen spreekt Shanna specifiek aan omdat ze zelf als kind altijd al dol was op de Kinderboekenweek en erg van lezen houdt. Ze heeft zelf een zoon van 18 en vroeger was het slaapverhaaltje het meest favoriete moment van de dag. Hierdoor twijfelde ze geen moment om zich in te zetten voor dit mooie initiatief wat dicht bij haarzelf ligt.

Het proces van aanmelden en toewijzing verloopt volgens Shanna erg vloeiend en makkelijk. Na de aanmelding via de nieuwsbrief van Ad Hoc, werd ze al snel uitgenodigd voor een intakegesprek in de bibliotheek van Capelle a/d IJssel. Na een geslaagde VOG-aanvraag kon ze aan de slag. Shanna werd gematcht met een gezin uit Servië waar Kosta (5 jaar) deel van uitmaakt. Kosta zat door een taalachterstand helaas niet op hetzelfde niveau als de rest van zijn klas. Zodoende is hij aangemeld voor de Voorlees Express met als doel zijn taalniveau op te krikken. Shanna maakte kennis met het gezin en er was gelijk een klik. Samen met het gezin maakte Shanna een afspraak voor een vast moment in de week en via een app kon elke sessie genoteerd worden wat er die dag gedaan was.

Het grote bereik van Ad Hoc vindt Shanna een echt voordeel om vrijwilligers te werven voor de Voorlees Express. “Hierdoor bereik je een groot publiek wat misschien niet eens van het bestaan van de Voorlees Express af wist. Onder die categorie viel ik namelijk zelf ook. Zonder Ad Hoc’s oproep in de nieuwsbrief had ik nooit geweten dat deze vorm van vrijwilligerswerk bestond.”

Wat de mooiste ervaring is voor Shanna is toch wel de voorleessessie tijdens Halloween. Het gezin had hun huis leuk versierd en het boekje wat zij gingen voorlezen had ook een Halloween-thema. Ze staken de zelfgemaakte pompoenen aan en er werd voorgelezen in het donker om het extra spannend te maken. Het gezin kon dit erg waarderen en Shanna maakte van elke voorleessessie een feestje.

Shanna vindt dat het succes te danken is aan het kind zelf. “We deden altijd 3 verschillende leersoorten. Zo deden we een spelletje, een logopedie oefening en een voorleessessie. Bij binnenkomst vroeg ik altijd wat Kosta fijn vond om mee te beginnen. Soms was hij erg druk en wilde hij eerst een spelletje spelen (uiteraard een taalspelletje😉) en andere keer wilde hij eerst rustig luisteren naar wat ik voorlas. Zo houd je het ook leuk voor het kind in plaats van het ‘moeten’ luisteren.”

Uitdagingen waren er natuurlijk af en toe ook. Zo zijn er dubbele agenda’s en met vakanties, ziektes of werkverplichtingen kon een afspraak wel eens verplaatst worden of ineens 3 weken niet doorgaan. Hierdoor was de duur van het project het wel iets langer dan de vooraf afgesproken 20 weken maar uiteindelijk is Shanna 20 keer langs geweest bij het gezin.

Voorlezen heeft volgens Shanna een grote impact op een kind. Met name op het gebied van taalontwikkeling, woordenschat, uitspraak en spelling. Ze heeft na de 20 sessies het mooiste bericht ontvangen wat je kan krijgen als vrijwilliger. Kosta zit op hetzelfde niveau als de rest van zijn klas! “Dit gaf mij zo’n voldaan en trots gevoel”

chevron-down